לחץ תוך עיני

תוכן עניינים

לחץ תוך עיני הוא אחד המדדים החשובים ביותר בבריאות העין, והוא משחק תפקיד מכריע באבחון וטיפול במחלות עיניים שונות, במיוחד בגלאוקומה. במאמר זה נסביר מהו לחץ תוך עיני, מהם הערכים התקינים, מתי יש סיבה לדאגה, וכיצד ניתן לטפל בלחץ תוך עיני גבוה.

מהו לחץ תוך עיני?

לחץ תוך עיני הוא הלחץ שנוצר על ידי הנוזל הנמצא בתוך העין (נוזל מי הלישכה). נוזל זה מיוצר באופן קבוע בתוך העין ומתנקז דרך מערכת ניקוז מיוחדת. כאשר קיים חוסר איזון בין ייצור הנוזל לניקוזו, עלול להיווצר לחץ תוך עיני גבוה.

לחץ תוך עיני תקין

הערכים התקינים של לחץ תוך עיני נעים בין 10 ל-21 מילימטר כספית (mmHg). עם זאת, חשוב לציין שערכים אלו הם ממוצעים, וייתכנו הבדלים בין אנשים שונים. ישנם מקרים בהם אדם עם לחץ תוך עיני "תקין" עלול לפתח נזק לעצב הראייה, ומנגד, יש אנשים עם לחץ תוך עיני גבוה שאינם מפתחים נזק.

גורמי סיכון ללחץ תוך עיני גבוה ודרכי הטיפול

הסיכון ללחץ תוך עיני גבוה מושפע ממספר גורמים משמעותיים: גיל מעל 40, היסטוריה משפחתית של גלאוקומה, קוצר ראייה משמעותי, סוכרת, שימוש ממושך בסטרואידים ופציעות קודמות בעין. זיהוי גורמי הסיכון יכול לסייע באבחון מוקדם ובמניעת סיבוכים.

הטיפול בלחץ תוך עיני גבוה מותאם אישית לכל מטופל ותלוי בגורמים רבים. הטיפול הראשוני והנפוץ ביותר היה עד לאחרונה באמצעות טיפות עיניים המורידות את הלחץ התוך עיני, כאשר ישנם מספר סוגים של טיפות הפועלות במנגנונים שונים. בשנים האחרונות מחקרים הראו כי ניתן לבצע טיפול בלייזר לשיפור ניקוז הנוזל מהעין ולהורדת הלחץ התוך עיני כטיפול ראשוני – ולא כפי שקודם לכן כאשר הטיפול בוצע רק במקרים בהם הטיפולים השמרניים לא הספיקו. כיום, ההמלצות של איגוד הגלאוקומה העולמי הוא שטיפול הלייזר משמש קו ראשון לטיפול בלחץ תוך עיני מוגבר. במקרים קשים במיוחד ייתכן צורך בהתערבות ניתוחית להורדת הלחץ התוך עיני.

לחץ תוך עיני

הקשר בין לחץ תוך עיני וגלאוקומה

לחץ תוך עיני הוא אחד המדדים החשובים ביותר בבריאות העין, והוא משחק תפקיד מכריע באבחון וטיפול בגלאוקומה. מחלת הגלאוקומה, הידועה גם כ"הגנב השקט של הראיה", קשורה באופן הדוק ללחץ תוך עיני גבוה, אשר עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לעצב הראייה.

גלאוקומה היא קבוצה של מחלות עיניים המאופיינות בנזק לעצב הראייה. למרות שלעיתים קרובות מדברים על גלאוקומה כמחלה אחת, למעשה קיימים מספר סוגים שונים של המחלה, כל אחד עם מאפיינים ודרכי טיפול ייחודיים.

גלאוקומה זווית פתוחה ראשונית היא הסוג הנפוץ ביותר של גלאוקומה, המתפתח באופן הדרגתי ואיטי. במצב זה, מערכת הניקוז של העין נשארת פתוחה אנטומית, אך אינה מתפקדת ביעילות מספקת. התוצאה היא עלייה הדרגתית בלחץ התוך עיני ונזק מתמשך לעצב הראייה. מחלה זו מתפתחת ללא תסמינים מורגשים בשלבים המוקדמים, ולכן מכונה "הגנב השקט של הראייה".

גלאוקומה זווית סגורה מתאפיינת בחסימה פיזית של מערכת הניקוז של העין. החסימה יכולה להתפתח באופן פתאומי (התקף גלאוקומה חריף) או בהדרגה. התקף חריף מלווה בכאב עז, אודם בעין, טשטוש ראייה, בחילות והקאות, ומהווה מצב חירום רפואי הדורש טיפול מיידי.

גלאוקומה עם לחץ תוך עיני תקין

בעוד שלחץ תוך עיני גבוה מהווה גורם סיכון משמעותי לגלאוקומה, קיימים שני מצבים חשובים: גלאוקומה עם לחץ תוך עיני גבוה, שהיא הצורה הנפוצה של המחלה, וגלאוקומה עם לחץ תוך עיני תקין, המוכיחה שגם לחץ "נורמלי" עלול לגרום נזק אצל אנשים מסוימים.

האבחון של גלאוקומה מתבסס על מספר בדיקות, כאשר מדידת לחץ תוך עיני היא אחת החשובות שבהן. רופא העיניים יבצע הערכה מקיפה הכוללת בדיקת לחץ תוך עיני, בדיקת עצב הראייה, בדיקת שדה ראייה ובדיקות נוספות כדי לקבוע האם קיימת גלאוקומה ומהי חומרתה.

הטיפול בלחץ תוך עיני גבוה וגלאוקומה מתמקד בהורדת הלחץ התוך עיני כדי למנוע נזק נוסף לעצב הראייה. הטיפול הראשוני כאמור כיום הוא טיפול בלייזר ורק לאחר מכן באם הלייזר אינו יעיל מספיק מתחילים בטיפול בטיפות עיניים  להורדת הלחץ התוך עיני. במקרים קשים במיוחד, נדרש טיפול ניתוחי. המטרה המשותפת של כל הטיפולים היא להוריד את הלחץ התוך עיני לרמה בטוחה שתמנע התקדמות של נזק גלאוקומטי.- לחץ זה נקרא " לחץ המטרה".

לחץ תוך עיני - סימפטומים

לחץ תוך עיני גבוה המתפתח באופן הדרגתי מאופיין לרוב בהיעדר תסמינים בשלבים המוקדמים, ולכן מכונה "הגנב השקט של הראייה". אולם, עם הזמן עלולים להופיע מספר סימנים מדאיגים. התפתחות הדרגתית של לחץ תוך עיני גבוה יכולה להתבטא בשינויים הבאים בראייה: בשלבים הראשונים עלול להופיע אובדן הדרגתי של הראייה ההיקפית, כאשר המטופל עשוי שלא להבחין בכך בתחילה. בהמשך עלולים להופיע קשיים בראיית לילה וירידה ברגישות לניגודיות. אנשים עם לחץ תוך עיני גבוה עשויים לחוות הילה סביב אורות, במיוחד בלילה, וקושי בהסתגלות למעבר בין אור לחושך.

סימפטומים בהתקף חריף

במקרים של עלייה פתאומית בלחץ התוך עיני (התקף גלאוקומה חריף), הסימפטומים הם דרמטיים יותר וכוללים כאב עז בעין המתפתח במהירות, המלווה לעיתים קרובות בכאבי ראש חזקים. העין הנפגעת עשויה להיראות אדומה ונפוחה, והקרנית (החלק השקוף הקדמי של העין) עלולה להיראות עכורה. המטופל עלול לחוות טשטוש ראייה משמעותי או ראייה מעורפלת, ולראות עיגולים צבעוניים סביב מקורות אור.

התקף חריף של לחץ תוך עיני גבוה עלול לגרום גם לתסמינים סיסטמיים הכוללים בחילות והקאות חריפות, כאבי בטן, חולשה כללית, הזעה מוגברת, דופק מואץ, חרדה וסחרחורות. תסמינים אלו מופיעים לרוב יחד עם הסימפטומים העיניים ומחייבים פנייה מיידית לטיפול רפואי דחוף – אפילו לחדר מיון עיניים.

זיהוי מוקדם ומניעה של לחץ תוך עיני גבוה

היות שלחץ תוך עיני גבוה מתפתח לרוב ללא סימני אזהרה מוקדמים, חשוב במיוחד לזהות מצבי סיכון ולבצע בדיקות מניעה שגרתיות. סימנים מחשידים המחייבים פנייה לבדיקת עיניים כוללים שינויים בחדות הראייה, במיוחד אם הם מתרחשים באופן הדרגתי, קושי גובר בקריאה או בצפייה בטלוויזיה, במיוחד בשעות הערב, תחושת אי נוחות או לחץ מסביב לעיניים, במיוחד בסוף היום, ושינויים בראיית צבעים או קושי בזיהוי גוונים דומים.

במצבים מסוימים נדרשת פנייה מיידית לטיפול רפואי דחוף. מצבים אלו כוללים כאב פתאומי וחזק בעין, אובדן פתאומי של הראייה (אפילו אם הוא זמני), ראייה כפולה, הופעה פתאומית של נקודות שחורות או הבזקי אור, עיוות בצורת העצמים, ושינוי פתאומי בצבע הקשתית. כל אחד מהסימנים הללו מצביע על מצב חירום רפואי הדורש טיפול מיידי.

קיימות מספר קבוצות הנמצאות בסיכון מוגבר לפתח לחץ תוך עיני גבוה. קבוצות אלו כוללות אנשים מעל גיל 40, אנשים עם היסטוריה משפחתית של גלאוקומה, אנשים הסובלים מקוצר ראייה משמעותי, חולי סוכרת, אנשים המשתמשים בתרופות סטרואידיות לטווח ארוך, ואנשים שעברו בעבר ניתוחי עיניים או חבלות בעין. אנשים השייכים לקבוצות אלו צריכים להקפיד במיוחד על מעקב רפואי סדיר.

לחץ תוך עיני גבוה - חשיבות המעקב הרפואי

מעקב רפואי קבוע הוא הכרחי במקרים של לחץ תוך עיני גבוה. המעקב כולל מדידות לחץ תוך עיני תקופתיות, בדיקות שדה ראייה, צילומי קרקעית העין והערכת עצב הראייה. מעקב צמוד מאפשר לזהות שינויים מוקדמים ולהתאים את הטיפול בהתאם.

לחץ תוך עיני גבוה

ד"ר מרדכי (מודי) גולדנפלד - טיפול בלחץ תוך עיני וגלאוקומה

ההבנה של הקשר ההדוק בין לחץ תוך עיני לגלאוקומה חשובה לשמירה על בריאות העיניים. בדיקות עיניים תקופתיות, במיוחד אחרי גיל 40, חיוניות לאיתור מוקדם של לחץ תוך עיני גבוה וגלאוקומה. טיפול מתאים ומעקב רפואי צמוד יכולים למנוע או להאט את התקדמות הנזק לעצב הראייה ולשמור על הראייה לאורך זמן. חשוב לזכור כי גלאוקומה היא מחלה כרונית הדורשת טיפול והשגחה לכל החיים, אך עם אבחון מוקדם וטיפול נכון, ניתן למנוע אובדן ראייה משמעותי.

כרופא עיניים המתמחה בגלאוקומה ולחץ תוך עיני, אני מקדיש את עבודתי לטיפול במחלות אלו כבר למעלה משלושה עשורים. משנת 1994 עד 2024  עבדתי במרכז לגלאוקומה במכון העיניים שיבא, תל השומר כרופא בכיר במרכז לגלאוקומה ע"ש סם רוטברג.

לאורך השנים במהלך עבודתי צברתי ניסיון רב בטיפול בחולי גלאוקומה, ואני גאה להיות חבר פעיל באיגודי הגלאוקומה המובילים בעולם – הישראלי, האירופאי והאמריקאי. חברות זו מאפשרת לי להתעדכן באופן שוטף בשיטות האבחון והטיפול המתקדמות ביותר. במרפאתי, אני מציע למטופליי את מגוון הטיפולים העדכניים ביותר, כולל טיפולי לייזר חדשניים כמו SLT. במקביל, אני מוביל מחקרים קליניים בתחום ואף פיתחתי שיטת טיפול חדשנית המוגנת בפטנט. לייזר חדש זה,  שפיתחתי יחד עם פרופ' מיכאל בלקין מאוניברסיטת תל אביב , נרכש לאחרונה על ידי החברה הגדולה בעולם למכשור רופאי בתחום העיניים ALCON ויהיה זמין לטיפול בקרוב גם בישראל.

אני מאמין בגישה אישית ומקיפה לכל מטופל, תוך התאמת הטיפול המיטבי למצבו הספציפי. במרפאתי אני מקפיד על מעקב רפואי צמוד ומקצועי, המשלב את הידע האקדמי והקליני שצברתי לאורך שנותיי כמומחה בתחום.

אני מזמין אתכם להיוועץ בי בכל שאלה או חשש הנוגעים ללחץ תוך עיני או גלאוקומה, ומתחייב להעניק לכם את הטיפול המקצועי והמסור ביותר.

שיתוף המאמר

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע”מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא 054-6525263

הצהרת נגישות עסק

העסק מונגש באמצעים הבאים:

  • מעלית
  • שירותי נכים
  • חניה נגישה
  • בדיקת עיניים מונגשת לנכים
דילוג לתוכן